Музей – садиба та склеп М. І. Пирогова : Музей - усадьба и склеп Н. И. Пирогова : Museum homestead and the tomb of NI Pirogov

На околиці Вінниці в садибі Вишня з 1861 по 1881 рік жив і працював видатний вчений і громадський діяч, основоположник військово-польової хірургії М. І. Пирогов Його вклад в медицину і науку неоціненний. Він заклав фундамент топографічної анатомії та оперативної хірургії і створив зразкові за точністю анатомічні атласи. Його прогресивні ідеї набагато випереджали час.

Пирогов перший виступив з ідеєю пластичних операцій, висунув ідею кісткової пластики, застосував наркоз у військово-польовій хірургії, вперше наклав гіпсову пов'язку в польових умовах, висловив припущення про існування хвороботворних мікроорганізмів, що викликають нагноєння ран.

Вже в той час Пирогов пропагував органозберігальну хірургію і закликав відмовитися від ранніх ампутацій при вогнепальних пораненнях кінцівок з ушкодженнями кісток. Сконструйована ним маска для ефірного наркозу використовується в медицині до цих пір.

Блискучий педагог, успішний практикуючий хірург, великий вчений - усі його відкриття і досягнення врятували життя тисячам людей. Він нікому не відмовляв у допомозі і присвятив усе своє життя безмежному служінню людям.

Беручи участь в боротьбі з холерою в 1848 р., Микола Іванович провів цінні дослідження з патологічної анатомії холери. Під час Севастопольської оборони (1854-1855) робив віртуозні операції, був одним із творців служби сестер милосердя. Зі свого маєтку в селі Вишня Пирогов виїжджав як консультант з військової медицини та хірургії на театр воєнних дій під час франко-пруської (1870-1871) і російсько-турецької (1877-1878) воєн.

У своєму маєтку в селі Вишня Микола Іванович відкрив безкоштовну лікарню, аптеку і передав землю селянам в дар. Тут були написані відомі наукові праці, тут він завершив свою останню рукопис "Щоденник старого лікаря" - невиліковна хвороба жорстоко обірвала життя видатного хірурга.

Дружина Пирогова вирішила забальзамувати його тіло. Для цього вона отримала згоду церкви не віддавати тіло землі, замовила спеціальну труну. Бальзамування, за унікальною на той час технологією, провів доктор Давид Виводцев. Спочатку забальзамоване тіло Миколи Івановича було перенесено в дерев'яну церкву села Шереметка - за кілометр від садиби. Пізніше саркофаг з тілом Миколи Пирогова був укладений у склеп, а через чотири роки над усипальницею споруджена церква Миколи Чудотворця.

Майже 60 років тому в садибі Вишня був відкритий державний (тепер Національний) музей-садиба. Музей-садиба М. І. Пирогова складається з будинку вченого, його аптеки, садиби (сад і парк) площею 16 гектарів, фамільної церкви, де спочиває забальзамоване тіло Н. І. Пирогова.

Садиба Н.І. Пирогова

У колекції музею більше 15 тисяч унікальних експонатів: особистих речей, медичного інструментарію, у бібліотеці близько 12 тисяч книг і журналів, багато з них з позначками вченого. Експозиції музею розповідають про лікарську, педагогічну та громадську діяльність вченого. У відновленому робочому кабінеті хірурга, його приймальній кімнаті, операційній та аптеці все так, як було за життя великого хірурга. Воскові фігури самого Пирогова і його пацієнтів створюють у відвідувачів враження реальності.

Відвідувачі музею мають можливість побувати в усипальниці, де в спеціальному приміщенні спочиває труна зі скляною кришкою.

В унікальному по красі парку, розбитому навколо садиби, ростуть величні ялини, липи, дуби, посаджені самим Н.І. Пироговим, багато рідкісних дерев і чагарників. Навесні центральна алея парку, що веде до музею, переливається яскравими фарбами різних сортів квітучого бузку.

Щороку в музей приїжджають відвідувачі з багатьох країн світу.






Sitemap - Карта сайта Український некомерційний туристичний сервер - довідник RSS-news Український некомерційний туристичний сервер - довідник
MySQL: 0.0007 s, 0 request(s), PHP: 0.0260 s, total: 0.0267 s, document retrieved from cache.



Яндекс цитирования




Файне місто Трускавець - некомерційний сайт курорт Трускавець :: Прекрасный город Трускавец - некоммерческий сайт курорт Трускавец :: Wonderful Town Truskavets - unofficial site Truskavets Файне місто Трускавець - форум - некомерційний сайт курорт Трускавець :: Форум Прекрасный город Трускавец - некоммерческий сайт курорт Трускавец :: Forum Wonderful Town Truskavets - unofficial site Truskavets Прекрасный город Трускавец - некоммерческий сайт курорт Трускавец :: Файне місто Трускавець - некомерційний сайт курорт Трускавець :: Wonderful Town Truskavets - unofficial site Truskavets